In 't Stadhuis van Raverschoot

Raverschoot 14, 9991 Adegem - Tel.: 09/3772432

"In 't Stadhuis van Raverschoot, anno 1846" staat er te lezen op de gevel. Het jaartal slaat op het bouwjaar van het oorspronkelijke pand, pas in 1873 werd het ook een café.

(Toeval of niet, maar misschien nog leuk om te vertellen dat 1846 ook het geboortejaar was van Auguste Escoffier, de Franse meester chef-kok)

Raverschoot, behoort zowel tot Adegem als Eeklo, het zou ook de oudste bevolkingskern zijn van Eeklo. Sinds de fusie en de herschikking van de gemeenten in 1977 werd een deel van Raverschoot ingedeeld bij Adegem-Maldegem. Het Schipdonkkannaal, het afleidingskanaal van de Leie, werd zodoende de 'natuurlijke' scheidingslijn tussen Eeklo en Groot-Maldegem.

In een ver verleden, werd Raverschootkermis dan ook bezocht door Adegemnaren, als Eeklonaren. Op zondag 11 mei 1873 organiseerde de handboogmaatschappij 'De Raverschootse Vereeniging' een groots volksfeest. Deze kermis werd een 'schitterend feest' genoemd naar aanleiding van de officiële opening van de herberg   'In 't Stadhuis van Raverschoot'. Er was een mastklimming, een hoepelbolling, er werd ook een luchtballon opgelaten en er was een groots vuurwerk op het water. Ja, in die tijd konden ze nogal feesten! 

Tussen de beide wereldoorlogen ging het er op Raverschoot ook lustig aan toe. De jaarlijks terugkerende bruggenfeesten waaraan werd deelgenomen worden door de Adegemse 'Verenigde Vrienden', als door het Eeklose befaamde 'Blekken Muziek' werden zowat legendarisch. Niet alleen omwille van de 'leute', maar ook voor het hoge bierverbruik. En voegen we hier ook dan nog de jaarlijkse succesvolle ringsteken van de 'Onafhankelijke Ruitersvereniging' toe, krijgen we een idee van het volkse amusement van deze wijk in het Meetjesland.

De herberg was zowat de ontmoetingsplaats van de bewoners van Raverschoot. Hij deed ook dienst als verkoopszaal, coiffeurszaak, en de uitbaters hadden ook een boerderij. Er werd dus nogal wat verhandeld, gepraat en gedronken!

Tijdens de oorlog werd de Raverschootbrug opgeblazen (een deel van de overblijfsels van de brug staat tussen de bloemen op het terras); en dan maar vervangen door een overzet, wat uiteraard ook niet slecht was voor de 'klandizie'. De waardin bleef er steeds voor zorgen dat de dorstwekkende overtocht van de vaart afdoende kon worden weggespoeld. In de 2de zaal is er een grote foto-print te zien hoe Het Stadhuis er uit zag tijdens die periode.

Stadhuis Oud Stadhuis van Raverschoot
In 't Stadhuis ten tijde van "den overzet" en "Oud In 't Stadhuis van Raverschoot"

Heel ver in het verleden, stond er in Raverschoot zelfs een burcht. Van deze vesting zijn er geen restanten meer terug te vinden. Ze werd in brand gestoken en tot de grond vernield als wraak op de bewoners, de Erembalden. In de jaren voor de hongersnood vormden zij een nieuwe machtsgroep binnen het graafschap, ze werden zelfs benoemd tot burggraven van de stad Brugge, terwijl ze eigenlijk tot een horig geslacht hoorden. Ze waren niet van adel, maar door hun macht en rijkdom sloten ze wel huwelijken met adelijke families en hadden uiteindelijk groten zeggenschap over de kanselarij van Brugge en de grafelijke domeinen. Maar aangezien ze niet van adel waren, zorgde dat in die tijd voor een verstoring van het evenwicht tussen adel, kerk en de steden. Karel de Goede, besefte dat, als ze zijn dienende onderdanen zouden worden, er veel misverstanden zouden verdwijnen. Ze weigerden, waren belust op wraak en in hun razernij zouden ze op 2 maart 1127 Karel de Goede gedood hebben te Brugge. Op 7 maart werd de macht van de Erembalders gebroken, de kopstukken van de familie gelyncht en hun bezittingen werden verdeeld onder de baronnen van het Huis van Elzas, die toen het zeggenschap kregen over het graafschap.

Het verleden is hier nog steeds voelbaar, generaties Meetjeslanders lesten in 't Stadhuis hun dorst. Maar een en ander wil niet zeggen dat de tijd heeft stilgestaan. In 1989 (dit jaar dus 35 jaar !) werd het pand overgenomen en gaandeweg gerenoveerd en uitgebreid. De herberg van weleer werd dan ook volledig omgebouwd tot een restaurant. Ook op het terras of in de lounge is het goed vertoeven. Het restaurant is heel gemakkelijk te bereiken, er is een grote privé parking. (Ook de flexbus van De Lijn stopt aan de overkant van de Raverschootbrug)

Marleen en Marc De Meyere, heten U hartelijk welkom in hun stijlvol, trendy restaurant. Chef Michaël Vereecke laat U genieten van een uitstekende Frans-Belgische keuken. Streekgerechten, grillades, paling en seizoensgebonden suggesties worden geserveerd met een mooie selectie van wijnen en bieren. 

Via onze facebookpagina of Instagram kunt u ook de laatste nieuwtjes vernemen.

Vriendelijk welkom,
Marleen, Marc en al de medewerkers van 't Stadhuis